Domowe masy do formowania

 

Wszelkiego rodzaju zabawy manualne pozwalające dziecku na aktywne spędzanie czasu są niezwykle istotne dla właściwego rozwoju malucha. Czas spędzony z rodzicem czy opiekunem, wspólna zabawa oraz stymulacja sensoryczna pozwalają dziecku poznać własne ciało, kontrolować napięcie mięśniowe i rozwijać wyobraźnię. Jeśli chcemy, by nasze dziecko sprawnie manipulowało przedmiotami, miało sprawne palce, w odpowiedni dla wieku sposób trzymało kredkę, a później bez trudu pisało i kreśliło wzory ćwiczmy rączki od najmłodszych lat. Sprawność dłoni i placów bierze się bowiem własnie ze sprawności nadgarstka, ramienia, obręczy barkowej oraz całego ciała.
Dlatego zamiast przepłacać i wydawać krocie na specjalne masy plastyczne warto wykorzystać domowe przepisy, które są w pełni bezpieczne , nieszkodliwe dla zdrowia dziecka i na pewno w nie nadszarpną domowego budżetu.

Piasek kinetyczny
– 2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1.5 szklanki oliwki do ciała
W misce wymieszać składniki, zagnieść jak ciasto do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (jeśli trzeba dosypać mąki). Piasek jest gotowy gdy zaczyna się lepić i udaje się z niego formować kształty. Dla lepszego efektu można dodać barwnik spożywczy i uzyskać kilka kolorów.

Piankolina
– pianka do golenia
– mąka ziemniaczana
– barwniki spożywcze
Piankę mieszamy bardzo delikatnie z barwnikiem spożywczym, stopniowo dosypujemy mąkę, tak by piana nie opadła. Mieszamy do czasu uzyskania dającej się łatwo formować masy.

Ciecz newtonowska
– mąka ziemniaczana
– ciepła woda
– barwniki spożywcze
Wodę wlać do głębokiej miski i stopniowo dodawać mąkę – nie odwrotnie (w proporcji mniej więcej 1:2). Mieszać aż powstanie lejąca się ciecz, rozdzielić do mniejszych pojemników i dodać barwniki.

Masa papierowa
– stare gazety (najlepiej szare)
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– woda
– 2 łyżki soli
Gazetę porwać na małe kawałeczki, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 30minut. Po wystygnięciu gazety miksujemy blenderem z dużą ilością wody, odsączamy na sitku i przekładamy do miski. Do 1 litra odsączonej masy papierowej dodajemy sól, oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy. Masę można przechowywać w lodówce przed 2/3 dni lub zamrozić.

Masa piaskowa
– 1 szklanka przesianego piasku
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki wody
– 1 łyżka kleju stolarskiego
Piasek przesiać do miski, dodać ciepłą wodę i klej, wszystko dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (przypominającej glinę). Po uformowaniu masę można wysuszyć w piekarniku – 100 stopni na około 1 godzinę.

Masa solno-kukurydziana
– 2 szklanki soli
– 1.5 szklanki mąki kukurydzianej
– 2 szklanki wody
– 2 łyżki oleju
– barwniki spożywcze i/lub olejek zapachowy do ciasta
Połączyć szklankę wody, sól, olej i gotować na małym ogniu. Mąkę kukurydzianą wymieszać z pozostałą częścią wody i dodać do gotującej się masy. Wymieszać i poczekać aż przestygnie, można dodać barwniki lub olejki dla urozmaicenia koloru i zapachu. Po uformowaniu kształtów masę pozostawić do wyschnięcia.

Sztuczny śnieg
– pianka do golenia
– soda oczyszczona
Piankę przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy sodę (na jedną piankę około 8 saszetek sody), wszystko mieszamy. Dla uzyskania lepszego efektu najlepiej gotową masę włożyć na kilkanaście minut do lodówki, żeby trochę zmarzła.

Masa solna
– sól
– mąka pszenna
– woda
– olej
– barwniki spożywcze
– przyprawy lub naturalnie barwiące produkty spożywcze
Proporcje 1:1 (pół kg mąki na pół kg soli)
Wymieszać sól i mąkę, dodawać olej i wodę do wyrobienia plastycznej i gładkiej masy. Podzielić na porcję, dodać barwniki spożywcze, przyprawy bądź inne i pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej folii spożywczej, najlepiej w małych kawałkach. Masę po wyschnięciu można malować, kroić, formować, posypywać brokatem czy makiem, a gotową kompozycję utrwalić lakierem do włosów.

 

Udostępnij znajomym

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*